Gemeente organiseert gratis cursus Politiek Actief

Gepubliceerd op: 13 september 2020 11:35

Na twee eerdere succesvolle cursusreeksen organiseert de gemeenteraad van Oude IJsselstreek in november en december dit jaar weer de gratis cursus Politiek Actief. De cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek.

Burgemeester Otwin van Dijk: "Met deze cursus hopen we inwoners enthousiast te maken voor het raadswerk en te laten zien dat de lokale politiek ontzettend leuk én spannend is."

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Ook voor inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming is de cursus zeer geschikt.

Programma

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Onder de (gast)docenten bevinden zich o.a. burgemeester Otwin van Dijk, griffier Marco Looman en verschillende raadsleden. Uiteraard ontmoeten de deelnemers lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

De cursus start op woensdag 4 november 2020 en bestaat in totaal uit 5 bijeenkomsten, met elk een ander thema. De laatste bijeenkomst bestaat uit het bijwonen van een raadsvergadering. De cursusdagen vinden plaats in de avond op het DRU industriepark in Ulft. Uiteraard voldoen de bijeenkomsten aan de dan geldende Covid-19 maatregelen.

  • Woensdag 4 november: Introductie & de politiek
  • Woensdag 11 november: De gemeente
  • Woensdag 25 november:  De gemeenteraad
  • Maandag 30 november: Debatteren
  • Donderdag 10 december: Raadsvergadering bijwonen

Succesverhalen

Dat de cursus een mooie opstap kan zijn naar een carrière in de gemeente politiek bewijzen onder andere oud-cursisten Lotte Pragt, Ruben Driever, Ester Vosseberg, Stephen Gijsbers, Lucy Hugen, Jan Hendriksen en Janine Kock. Na het volgen van de cursus in 2017 raakten zij allen in gesprek met een lokale politieke partij, wat na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 resulteerde in een functie als raadslid, fractie assistent of zelfs wethouder!

Lucy Hugen (fractie assistent en oud cursist): "Ik had eerlijk gezegd geen enkele interesse in de politiek totdat ik via mijn werk als wijkverpleegkundige op de publieke tribune van de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling terecht kwam omdat het onderwerp wijkteams besproken werd. Dit vond ik een interessante avond en mijn interesse was gewekt! Toen ik de advertentie zag voor de cursus Politiek Actief heb ik mij direct aangemeld."

Lotte Pragt (raadslid en oud-cursist): "Het was leuk om erachter te komen dat de politiek niet zover van je bed is als je wellicht denkt. Veel van de veranderingen om je heen zijn door de politiek bedacht en uitgevoerd. Daar meer van weten, er bewuster van zijn en er over mee mogen denken is heel leuk!"

Ruben Driever (raadslid en oud-cursist): "De cursus bood mij de gelegenheid om in een korte tijd kennis te maken met het reilen en zeilen van de politiek. Daarna kon ik besluiten of ik wel of niet in de politiek wilde gaan."

Janine Kock (wethouder en oud-cursist): "Ik kan de cursus iedereen echt van harte aanbevelen. Het gaf mij de doorslag om actief te worden in de lokale politiek. Het wethouderschap wat volgde was natuurlijk de kers op de taart."

Doet u mee?

U kunt zich aanmelden tot 16 oktober bij de griffie van de gemeenteraad via griffie@oude-ijsselstreek.nl of 0315 – 292 460. Ook voor vragen over de cursus kunt u hier terecht. Er kunnen i.v.m. Covid-19 maximaal 25 inwoners meedoen. Plaatsing gebeurt op basis van aanmelding.