Inspreken bij de gemeenteraad: doen!

Gepubliceerd op: 15 juni 2020 15:10

Uw mening geven over een onderwerp dat op de agenda van de raad staat? Dat kan! De gemeenteraad wil graag horen wat inwoners, bedrijven en organisaties vinden van de voorstellen waarover de raad besluit. Dat kan door in te spreken tijdens een commissievergadering.

Door in te spreken laat u de raad weten hoe u denkt over zaken die spelen in onze gemeente. Dat is voor raadsleden van groot belang als zij beslissingen moeten nemen. Zij kunnen uw mening meenemen bij de besluitvorming.

Inspreken heeft nut

Hoe eerder de raad van uw mening op de hoogte is, hoe beter zij de verschillende belangen kan afwegen. Dat inspreken zin heeft weet ook Sandra Gosseling. Sandra heeft vorig jaar april ingesproken bij de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling (MO) over het tekort aan openbare toiletten in de gemeente. Haar doel: een openbaar toilet in Ulft en Varsseveld.

Samen in actie

Hoewel de commissie niet direct het nut zag van een door de gemeente aan te leggen extra openbaar toilet, waren ze wel erg enthousiast over Sandra en haar actie voor Meer Toegankelijke Toiletten. Commissieleden Lucy Hugen en Jan Hendriksen waren zelfs zo enthousiast dat zij samen met Sandra actief naar winkeliers en ondernemers zijn gegaan om te vragen of mensen gebruik mogen maken van hun toilet zonder verplichtingen. De meesten stemden toe, waarna deze toiletten zijn toegevoegd aan de Hoge Nood app. (Met deze app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone.)

Het resultaat

"In 8 maanden tijd is de gemeente van 7 naar 107 semi-openbare toiletten gegaan", aldus een trotse Sandra. Daarmee is de gemeente Oude IJsselstreek de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland, met gemiddeld per inwoner de meeste opengestelde toiletten. Na dit succes is Sandra zelfs ambassadeur geworden van de Toiletalliantie en van T4me2 (een Europees project voor een betaalbaar en goed toegankelijk openbaar toilet) en heeft ze de jury- en publieksprijs van de Doemee-award gewonnen. "Ik heb veel meer bereikt dan ik had kunnen vermoeden toen ik vorig jaar in april mijn pleidooi hield."

Met gevoel

Tenslotte heeft Sandra nog een tip voor alle inwoners die erover na denken om in te gaan spreken: "Bereid je goed voor. Vertel de feiten en de praktische informatie. Maar vertel je verhaal ook met gevoel, zodat de raad niet alleen de feiten hoort,  maar ook snapt wat de emotie achter je verhaal is."