Rekenkamercommissie kan van start

Gepubliceerd op: 14 juli 2020 11:35

Donderdag 2 juli heeft de gemeenteraad de leden van de Rekenkamercommissie benoemd. Daarmee is de commissie voltallig en klaar om aan de slag te gaan!

De leden

Vanuit de raad nemen Jeanette Elstak en Jaap Veldhorst (coalitie) en Jos Sluiter en André de Vries (oppositie) zitting in de commissie. Voor alle leden is het rekenkamerwerk een mooie aanvulling om naast hun werk als raads- of commissielid een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het openbaar bestuur. Jos Sluiter: "Ik zal erop toezien dat een nieuw onderzoek toegevoegde waarde heeft en nieuwe bruikbare informatie oplevert. Kortom of het geld van de gemeente zinnig, zuinig en zorgvuldig is besteed." Jeanette Elstak: "Met name de adviesfunctie aan de raad vind ik heel belangrijk. Hopelijk komt de commissie met mooie alternatieven."

Voor Jaap Veldhorst is ook de binding met inwoners erg belangrijk. "Ik hoop dat we ons kunnen richten op actuele onderwerpen waarbij inwoners direct betrokken zijn." Daar is André de Vries het mee eens: "De Rekenkamercommissie doet op basis van onderzoek vooral aanbevelingen over hoe het een volgende keer anders en beter kan, ofwel 'leren voor de toekomst'. Dit geeft zowel de raad als onze inwoners beter inzicht in de uitvoering en effecten van gemeentelijk beleid", aldus De Vries.

De voorzitter

De commissie wordt voorgezeten door Arend Kloosterman. Kloosterman is in april dit jaar al door de raad benoemd als externe voorzitter. Kloosterman: "Na een inmiddels afgesloten loopbaan van 44 jaar als leidinggevende bij de politie wil ik graag een bijdrage blijven leveren aan de samenleving en dan met name in de Achterhoek. Dit doe ik o.a. als vrijwilliger met bestuursfuncties bij Humanitas en de Stichting Jongeren Opvang Doetinchem en als voorzitter/lid van de rekenkamercommissies in de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Montferland en nu dus ook de Oude IJsselstreek."

Ophalen onderzoeksonderwerpen

De Rekenkamercommissie gaat zich nu ze benoemd en voltallig is, na een korte opstart inspannen voor het ophalen van mogelijke onderzoeksonderwerpen én het kennismaken met de gemeenteraadsfracties. Planning is om in de tweede helft van dit jaar te starten met het eerste onderzoek. Kloosterman: "Wij staan open voor suggesties van inwoners en bedrijven uit de gemeente en nodigen mensen dan ook van harte uit onderzoeksonderwerpen met ons te delen!"

Meer lezen over het werk van de rekenkamercommissie, kijk dan hier