Themapagina 'Graadmeter' Programmabegroting 2023-2026

Gepubliceerd op: 26 oktober 2022 09:10

Het bespreken en vaststellen van de programmabegroting is één van de belangrijkste politieke momenten in de agenda van de gemeenteraad. In de begroting beschrijft het college wat de plannen zijn voor het komende jaar, wat deze kosten en welke inkomsten ze verwacht. Op deze pagina's geven onze 8 raadsfracties alvast een eerste reactie op de voorgestelde begroting. Op 31 oktober en 3 november vindt het politieke debat hierover plaats in de raadszaal in de DRU.

 

Huishoudboekje van de gemeente

Op 27 september heeft het college van B&W de concept Programmabegroting 2023-2026 'Uitvoeren maakt sterk!' aangeboden aan de gemeenteraad. Dit is de eerste begroting na de gemeenteraadsverkiezingen in maart, en dus de eerste van vier begrotingen van de huidige raad. De programmabegroting is het document waarin de voorgenomen gemeentelijke uitgaven en inkomsten bij elkaar worden gebracht. Het wordt daarom ook wel het huishoudboekje van de gemeente genoemd.

 

Budgetrecht van de gemeenteraad

Het debat over de begroting is voor de gemeenteraad één van de belangrijkste gebeurtenissen in het raadsjaar. De raad heeft namelijk het budgetrecht. Dat betekent dat de gemeenteraad de bevoegdheid heeft om financiële middelen beschikbaar te stellen. Door middel van de programmabegroting geeft de raad het college van B&W als het ware akkoord om geld uit te geven en geven zij daarnaast ook aan op welke wijze dat geld besteed moeten worden.

 

Kijk mee op 31 oktober en 3 november!

De vergadering over de programmabegroting is hét politieke hoogtepunt van het jaar. Tijdens deze vergadering spreken de politieke partijen traditiegetrouw hun algemene beschouwingen uit. Daarmee geven ze hun visie op de begroting die het college heeft voorgelegd. Tijdens deze vergadering worden er daarnaast meestal meerdere moties en amendementen door de fracties ingediend. Hiermee kunnen raadsleden voorstellen doen om het geld anders te besteden. Alle raadsleden zullen stemmen over de voorstellen én de uiteindelijke begroting.
De vergaderingen over de programmabegroting vinden plaats op:
• Maandag 31 oktober, vanaf 18.00 uur: eerste termijn (algemene beschouwingen)
• Donderdag 3 november, vanaf 18.00 uur: tweede termijn + besluitvorming

 

U vindt de livestream op https://raad.oude-ijsselstreek.nl/

 

Wat vindt u van de programmabegroting?

De gemeenteraad wil graag horen wat inwoners vinden van de voorstellen waarover de raad besluit. Dat geldt natuurlijk ook voor een belangrijk stuk als de begroting! U kunt op verschillende manieren uw mening laten horen. Zo kunt u een brief sturen naar de gemeenteraad of naar (een van) de afzonderlijke fracties of raadsleden. Ook kunt u natuurlijk gebruik maken van uw inspreekrecht. Meer weten over hoe u uw stem kunt laten horen? Kijk op https://raad.oude-ijsselstreek.nl/gemeenteraad/invloed-en-inspraak/.

 

 

U vindt de volledige themapagina over de programmabegroting hiernaast. Deze pagina verscheen op 26 oktober 2022 in de Gelderse Post.